Promovendus lectoraat arbeidsmarkttransitie
Algemeen
Het lectoraat arbeidsmarkttransititie richt zich op de wisselwerking tussen arbeidsmarkt, levenlang ontwikkelen en sociaaleconomisch beleid, met drie leeropdrachten: Human Capital, Regionale Arbeidsmarkt en Arbeidsparticipatie. We werken daarbij nauw samen met werkgevers, gemeenten, UWV, onderwijs en werknemers- en werkgeversorganisaties. Onder de vlag van het regionaal arbeidsmarktprogramma Werken aan ontwikkeling worden twee meerjarige onderzoeksprojecten uitgevoerd, namelijk Omgaan met schaarste op de arbeidsmarkt en de Effectiviteit van eigen regie op arbeidsparticipatie. Binnen deze projecten is plek voor twee promovendi die zelfstandig promotieonderzoek uitvoeren op een van deze onderwerpen, resulterend in een proefschrift.
Schaarste op de arbeidsmarkt
We bevinden ons in een unieke periode waarin het aantal vacatures groter is dan het aantal werkzoekenden. Werkgevers en werkzoekenden ontwikkelen uiteenlopende strategieën om hiermee om te gaan – zogenoemde schaarstestrategieën. Denk aan investeren in goed werkgeverschap, technologie of inclusieve werving, maar ook aan het switchen van baan of het verbeteren van je positie binnen je organisatie.
Als promovendus werk je aan een promotietraject waarin je zelfstandig, onder begeleiding, onderzoek verricht naar deze strategieën. Je ontwikkelt een theoretisch kader, voert empirisch onderzoek uit (kwalitatief en/of kwantitatief), analyseert data en publiceert in wetenschappelijke en praktijkgerichte publicaties. Je bouwt voort op bestaande literatuur en brengt nieuwe inzichten over de effectiviteit van strategieën die werkgevers en werkzoekenden hanteren bij arbeidsmarktkrapte. Je levert hiermee een directe bijdrage aan de kennisontwikkeling binnen het lectoraat. Je richt je op vragen als:
- Welke schaarstestrategieën kunnen we in de literatuur en in de praktijk onderscheiden? Waarin verschillen werkgevers en werkzoekenden?
- Zijn er verschillen tussen landen en regio’s en hoe kunnen we deze verklaren?
- Hoe effectief zijn de verschillende schaarstestrategieën voor het omgaan met krapte op de arbeidsmarkt
- Welke rol spelen onderwijsinstellingen in de schaarstestrategieën?
Effectiviteit eigen regio op arbeidsparticipatie
De arbeidsmarktregio Groningen heeft de ambitie om 20.000 inwoners te ondersteunen in de eigen regie op hun ontwikkeling op de arbeidsmarkt. Daarvoor wordt een diverse range van projecten ontwikkeld en uitgevoerd voor o.a. werkloze jongeren, statushouders, bijstandsontvangers met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Maar ook werkenden behoren tot de doelgroep. Elk project levert een of meerdere bouwstenen op voor de eigen regie. Uiteindelijk moet dit doorwerken op de arbeidsparticipatiegraad van de inwoners.
Als promovendus voer je wetenschappelijk onderzoek uit naar het concept van eigen regie op arbeidsparticipatie. Je ontwikkelt een eigen onderzoeksvoorstel en methodologie, en verzamelt en analyseert data met als doel de effectiviteit van deze projecten in kaart te brengen. Je werkt daarbij met verschillende databronnen (zoals projectdata, CBS-microdata, interviews) en levert aanbevelingen voor beleid en praktijk. Je onderzoek draagt bij aan de theorievorming rond arbeidsparticipatie en eigen regie. Je richt je op vragen als:
- Wat moet worden verstaan onder eigen regie op de ontwikkeling op de arbeidsmarkt?
- Wat is de bijdrage van projecten aan die eigen regie? Zijn er andere factoren die daarin een rol spelen?
- In welke mate dragen de projecten bij aan de arbeidsparticipatiegraad? Doen zich daar verschillen voor tussen bepaalde doelgroepen?
- Op welke wijze kan het individueel ontwikkelpad van arbeidsparticipatie worden onderzocht?
Voor beide promotieplaatsen geldt dat je start met een literatuurverkenning en dat je je eigen promotievoorstel schrijft, afgestemd op de doelstellingen van het lectoraat en de context van het regionaal programma. In het eerste jaar werk je aan het theoretisch kader en je eerste deelstudie. Na 9 maanden vindt een ‘go/no go’-moment plaats, waarbij wordt besloten of je het promotietraject kunt voortzetten. Gedurende het traject werk je toe naar een proefschrift dat bestaat uit een bundeling van artikelen of een monografie.
Je maakt als promovendus deel uit van de kenniskring van het lectoraat Arbeidsmarkttransities (Centre of Expertise Ondernemen). Deze kenniskring bestaat uit de drie lectoren, (senior) onderzoekers, studenten en ondersteunend personeel. Jouw werkplek is de Hanze.
Je krijgt begeleiding van lector dr. Louis Polstra of lector dr. Arjen Edzes en een hoogleraar van de Rijksuniversiteit Groningen. Je wordt daar ingeschreven bij de Graduate School en hebt één dag per week toegang tot werkplek van de universiteit, faciliteiten en bijeenkomsten.
Je bent analytisch sterk, nieuwsgierig en hebt een brede interesse in actuele arbeidsmarktvraagstukken. Daarnaast breng je het volgende mee:
- Een afgeronde universitaire master in sociale wetenschappen (bijv. economie, economische of sociale geografie, sociologie, psychologie, onderwijswetenschappen)
- Affiniteit met thema’s als regionale arbeidsmarkt, arbeidsparticipatie, regionale economie, HRM, wet- en regelgeving
- Onderzoekservaring in kwantitatieve methoden, ervaring met CBS-Microdata is een pré
- Ervaring of affiniteit met (leven lang) leren en onderwijsontwikkeling
- Zelfstandige en samenwerkingsgerichte houding
- Sterke communicatieve vaardigheden, zowel in het Nederlands als Engels
Als promovendus krijg je de kans om je te ontwikkelen als onderzoeker en een doctorstitel te behalen. Je werkt in een stimulerende, multidisciplinaire en praktijkgerichte omgeving met directe maatschappelijke impact. Wat bieden wij nog meer?
Een dienstverband van 0.9 tot 1.0 fte. Startdatum is zo spoedig mogelijk. - Een tijdelijk contract van één jaar met de mogelijkheid om te verlengen tot maximaal vier jaar, afhankelijk van de voortgang.
Schaal 10 (min. € 3.376,- en max. € 5.377,-), conform cao-hbo. Het salaris is bruto per maand bij een fulltime dienstverband. Inschaling vindt plaats in de functie van instructeur onderwijs en onderzoek E. Een vakantie-uitkering van 8% en een structurele eindejaarsuitkering van 8,3%. Maximaal 53 verlofdagen op jaarbasis, en daarnaast kun je gebruik maken van duurzame inzetbaarheidsuren en thuiswerkfaciliteiten. - Volop mogelijkheden tot professionele ontwikkeling via onze Hanze PL Academy en via de Graduate School van de RUG.
Binnen de Hanze vinden op dit moment organisatieontwikkelingen plaats. Dit kan betekenen dat functies en afdelingen in de toekomst (deels) anders worden ingericht of van plaats veranderen binnen de organisatie.
Wil je meer weten over deze functie? Neem voor vragen contact op met Louis Polstra, lector Regionale Arbeidsmarkt, telefoonnummer 06-19289654 of mail l.polstra@pl.hanze.nl. Let op! Dit e-mailadres niet gebruiken voor je sollicitatie. Klik daarvoor op de sollicitatiebutton.
Stuur dan je cv, motivatie en een voorbeeld van jouw onderzoeksproduct (thesis, artikel, o.i.d.) via de sollicitatiebutton.
Sluitingsdatum is: 1-9-2025 - Er vinden twee gespreksronden plaats. De eerste sollicitatiegesprekken zijn op dinsdag 16 september 2025. Na de eerste selectieronde plannen we, met de overgebleven kandidaten, een tweede gesprek.
- Wij vragen nieuwe medewerkers om bij indiensttreding een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aan te vragen. De kosten worden door de Hanze vergoed.
Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.