Onderzoeker Regionale Arbeidsmarkt en Monitoring
Wil jij onderzoekservaring opdoen in actuele maatschappelijke thema’s zoals arbeid, leven lang ontwikkelen en regionale economische ontwikkeling? Heb je interesse in zowel cijfers als verhalen? Dan zijn wij op zoek naar jou!
De arbeidsmarkt in Noord-Nederland staat onder druk. Denk aan personeelstekorten in sectoren als zorg, techniek en onderwijs, én mensen voor wie passend werk lastig te vinden is. Als junior onderzoeker help je mee aan onderzoek dat hier meer grip op geeft - bijvoorbeeld over hoe afgestudeerden hun plek vinden op de arbeidsmarkt of wat werkt in re-integratietrajecten.
Je werkt onder begeleiding van een ervaren onderzoeker en levert een bijdrage aan verschillende projecten op het gebied van monitoring, data-analyse en beleidsevaluatie. Je krijgt ruimte voor eigen initiatief binnen grotere projecten en voert zelfstandig deelonderzoeken uit. Jouw werkzaamheden bestaan onder andere uit:
- Meewerken aan onderzoek naar regionale arbeidsmarktontwikkelingen.
- Verzamelen en analyseren van zowel kwantitatieve als kwalitatieve gegevens.
- Onder begeleiding opstellen van rapportages en visualisaties van onderzoeksresultaten.
- Samenwerken met collega’s, studenten en externe partners zoals gemeenten, werkgevers of onderwijsinstellingen.
- Eventueel bijdragen aan gastcolleges of werksessies.
- Coördineren van kleinere onderdelen van onderzoekstrajecten, zoals het uitzetten van enquêtes, plannen van interviews of verzamelen van praktijkdata.
- Begeleiden van studenten bij onderzoeksopdrachten of dataverzameling, en bijdragen aan de evaluatie van hun werk.
- Kennis delen binnen het team, bijvoorbeeld door het (mede) schrijven van blogs, verslagen of presentaties voor interne of externe partners.
- Ondersteunen bij het opzetten van praktijkgerichte onderzoeksprogramma’s en helpt bij de ontwikkeling van meetinstrumenten.
Je komt terecht in het team van het lectoraat Arbeidsmarkttransities van de Hanze. Hier werk je samen met lectoren, onderzoekers, studenten en maatschappelijke partners. Het lectoraat richt zich op de interactie tussen arbeidsmarkt, onderwijs en beleid, met bijzondere aandacht voor regionale ontwikkeling en arbeidsparticipatie.
Je werkt nauw samen met een senior onderzoeker, die je begeleidt in je ontwikkeling als beginnend onderzoeker.
We zoeken een startende onderzoeker met een brede maatschappelijke interesse en de wens om zich in de praktijk te ontwikkelen. Je hoeft nog geen ervaren onderzoeker te zijn, maar je hebt wél een onderzoekende houding. Verder vragen we:
- Een (bijna) afgeronde wo-opleiding, bij voorkeur in de richting van economie, economische of sociale geografie, sociologie, psychologie of onderwijswetenschappen.
- Affiniteit met zowel kwantitatief als kwalitatief onderzoek.
- Ervaring met ATLA-ti en statistische analysetools (zoals SPSS, R of Python), of het vermogen en de bereidheid om dit snel te leren.
- Bereid zelfstandig verantwoordelijkheid te nemen voor onderdelen van het onderzoek, met ondersteuning waar nodig.
- Goede schriftelijke vaardigheden in het Nederlands en Engels en communicatief vaardig.
- Het kunnen vertalen van onderzoeksresultaten naar praktische aanbevelingen of adviezen voor partners is een pré.
Een leerzame functie waarin je onderzoekservaring opdoet onder begeleiding van een ervaren collega. Wat krijg je verder?
Een dienstverband van 0.8 fte (32 uur per week). Startdatum is zo spoedig mogelijk. - Een jaarcontract met uitzicht op verlenging.
Schaal 10 (min. € 3.376,- en max. € 5.377,-), conform cao-hbo. Het salaris is bruto per maand bij een fulltime dienstverband. Inschaling vindt plaats in de functie van instructeur onderwijs en onderzoek E. Een vakantie-uitkering van 8% en een structurele eindejaarsuitkering van 8,3%. Maximaal 53 verlofdagen op jaarbasis, en daarnaast kun je gebruik maken van duurzame inzetbaarheidsuren en thuiswerkfaciliteiten. De mogelijkheid om je voortdurend te professionaliseren via onze Hanze PL Academy.
Binnen de Hanze vinden op dit moment organisatieontwikkelingen plaats. Dit kan betekenen dat functies en afdelingen in de toekomst (deels) anders worden ingericht of van plaats veranderen binnen de organisatie.
Wil je meer weten over deze functie? Neem voor vragen contact op met lector Louis Polstra via 06-19289654 of mail l.polstra@pl.hanze.nl. Let op! Dit e-mailadres niet gebruiken voor je sollicitatie. Klik daarvoor op de sollicitatiebutton.
Stuur dan je cv en motivatie via de sollicitatiebutton.
Sluitingsdatum is: 1-9-2025 Gesprekken zijn op: dinsdag 16 september 2025 - Wij vragen nieuwe medewerkers om bij indiensttreding een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aan te vragen. De kosten worden door de Hanze vergoed.
Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.